Ma-System utbildning AB Skandinaviens största utbildare av förare och instruktörer inom kran, lift och truck

Krönika

Arbetsmiljöledare DSV Road AB

Den där blicken bakåt för att få se framtiden...

  • 3012 har läst
  • kommentarer
  • Skriv ut

En truckförares vardag kan vara riktigt tuff. Tidvis är jobbet under stark tidspress, mycket skall hinnas med på kort tid. Dessutom gäller det att upprätthålla en hög kvalitet. Kunden vill ju ha sina grejer inte bara i rätt tid och på rätt plats – utan helst också i rätt skick.

Jag har sett många skickliga truckförare genom åren och kan imponeras av detta finurliga hantverk som märkligt nog kanske aldrig utförs exakt likadant någon gång.

Men i denna stressiga vardag, har man tid att stanna upp och blicka bakåt? Jag ser det tyvärr alltför sällan, det som borde vara självklart för en säker och stolt yrkesman eller kvinna.

Jag syftar givetvis på ett ögonkast i rätt riktning – när man backar med trucken.

Ibland måste man backa långa sträckor för att lasten skymmer sikten framåt. Att man då tittar bakåt är självklart för de allra flesta. Det är också något jag tycker mig se fungera bra alla de gånger jag vistas i truckmiljö – på en godsterminal, ett lager, på en godsmottagning eller utlastning. Men det finns andra situationer där det ofta brister.

Genom åren har jag kanske blivit miljöskadad. Jag kan inte låta bli att kasta ett öga på truckförare även utanför mitt eget arbete. Hur de beter sig i t ex närbutiken när en pall med läsk eller mjöl skall placeras på rätt plats. Eller när jag är på byggvaruhuset för att hämta virke till min uteplats och får ett annat tillfälle att se okända truckförare röra sig mitt bland besökande kunder.

Det som ofta gör mig orolig är när truckföraren gör små korta manövrar. Som när han eller hon skall backa ur ett ställage, eller bara vända trucken för att sedan köra framåt. Det är korta rörelser, det går snabbt, någon sekund, några ögonblick… MEN den tiden och den sträckan man flyttar trucken är tillräcklig för att en allvarlig olycka skall kunna hända.

Här sticker jag ut hakan och påstår att väldigt många truckförare, kanske t o m de flesta, inte tittar bakåt. Jag har ”konfronterat” flera förare med mitt påstående. Ofta får jag till svar att man kollar i spegeln. Och visst, spegeln är ett utmärkt hjälpmedel för en förbättrad bakåtsikt. Men i manövern där man svänger samtidigt som man backar, har den stora svårigheter att visa det som händer åt det håll du svänger åt. Den fångar inte heller den kanske lätt förvirrade person som kan vistas i närheten utan tillräckliga kunskaper om hur truckar ofta rör sig.

Speglar skall man använda, men med förnuft. En snabb blick över axeln, vänster-höger, i kombination med spegeln vågar jag påstå vara oslagbart.

Det är sant att i modern tid har det kommit fler hjälpmedel. Som backvarnare, backkameror och fler speglar, framförallt på större maskiner. Det kanske tar udden av mitt påstående.

Jag vill också påpeka att jag tillhör kategorin människor som imponeras av kompetenta truckförare. Det kan vara en stor njutning att se en truckförare in action. Se hur godset flyttas med en effektivitet och precision som verkar obegripligt för ett otränat öga. Det kan vara en stor konst och ett förträffligt hantverk, när den professionella truckföraren utför sitt arbete.

Men ändå – det är när jag ser detta hantverk som jag inte kan låta bli att önska mig det där ögonkastet bakåt vid rätt tillfälle. För att vara säker på vad som faktiskt händer bakom trucken. En billig och ganska enkel försäkring för att minimera risken för en allvarlig olycka.

Hur ska vi som jobbar med säkerhet få förarna att ändra sitt beteende?

En blick bakåt kan vara det lilla som krävs, för att ge en annan människa chansen att fortsätta se in i framtiden.

Markku Turja, Arbetsmiljöledare DSV Road AB

Brinner för arbetsmiljöfrågor och truckfrågor i synnerhet. Han har mångårig vana och erfarenhet från transport- och logistikbranschen. Markku har under en period verkat som truckinstruktör, och arbetar nu med insatser för en säkrare truckmiljö på bred front inom DSV Road.

comments powered by Disqus