Instruktörsnyheter MA-system Utbildning
Hem > Instruktör > Instruktörsnyheter > Truckolyckorna ökar kraftigt

Truckolyckorna ökar kraftigt

2020-04-01

Under 2019 inträffade uppemot 1250 allvarliga truckolyckor. Det är en kraftig ökning på fem år, 2014 skedde 922 olyckor. Det visar en genomgång som tidningen Transportnytt har gjort.

Hittills har 1163 arbetsolyckor med truckar inblandade rapporterats in för 2019. Det är olyckor som medfört sjukskrivning. Antalet är en preliminär uppgift som kommer att stiga. På Arbetsmiljöverket räknar man med att få lägga till cirka hundra sent rapporterade händelser till den dystra statistiken.

Olyckorna orsakar skador på alla kroppsdelar från topp till tå, men vanligast är det med skador på de nedre kroppsdelarna, tå, fot och fotled. Varje dag förra året fick alltså någon person en skadad fot eller ben på jobbet på grund av en truck.

30 procent av dem som drabbas allvarligt av truckolyckor är truckförare. Därefter kommer i fallande ordning lagerassistenter, lastbils- och långtradarförare och butikssäljare. Dödsfall inträffar också. Under de senaste fem åren har det genomsnitt förolyckats nästan en person om året i truckolyckor.

Det finns flera förklaringar till den ökande olycksfrekvensen

– Många anställda får för lite utbildning för sina arbetsuppgifter, menar till exempel Gustaf Järsberg på Svenska Transportarbetareförbundet.

Läs hela Transportnytts artikel här: https://transportnytt.se/artiklar/tre-truckolyckor-om-dagen

Källa: Transportnytt