Ma-System utbildning AB Skandinaviens största utbildare av förare och instruktörer inom kran, lift och truck

Krönika

Försäljningschef Norden Fall Safe

Machokulturen måste bort!

  • 2155 har läst
  • kommentarer
  • Skriv ut

Hantverkare arbetade på tio meters höjd utan tillräckligt fallskydd. Entreprenören lovade bot och bättring. Nu har det hänt igen – på samma bygge.

Det var i somras som jag såg att det slarvades med säkerheten vid ett större tillbyggnadsprojekt på en skola. En hantverkare som arbetade på taket till byggnaden, på tio meters höjd, använde inte något fallskydd. Jag ropade på honom och påpekade att det faktiskt sker mer fallolyckor än dom allra flesta av oss känner till. Han sa att jag inte skulle lägga mig i hans arbete då de har höga säkerhetskrav och jobben de gör fungerar utmärkt.

Då slog det mig att allt för många har samma attityd till säkerhet. Det händer inte mig.

Jag hade fotograferat händelsen med min mobil och skickade bilderna till regionchefen hos byggbolaget. När han fick se bilderna blev han förstås besviken och sa att han skulle samla alla medarbetare på projektet till ett informationsmöte om arbetsmiljö och vikten av att i detta fall använda fallskyddsutrustning.

Men i förra veckan kunde jag se nya säkerhetsbrister vid samma bygge. En hantverkare som gick på taket hade visserligen en säkerhetssele på sig men den var inte fastsatt i någon lina. Fast fallskydd saknades vid husgaveln.

Jag kontaktar återigen regionchefen och visar de nya bilderna. Han väljer då, helt riktigt, att stoppa arbetet på taket tills det är garanterat säkert att jobba där. De tvingades sätta upp en ställning runt hela taket vilket både fördyrade och försenade projektet. Detta för att de som arbetade på taket struntade i de säkerhetsföreskrifter som finns.

Tack och lov hann ingen komma till skada eller ännu värre, omkomma, innan fallskydd hade satts upp.

Tyvärr är detta bygge inte det enda som har problem med att man struntar i säkerhetsregler kring arbete på hög höjd. Allt för många skadas och omkommer årligen vid fallolyckor på byggarbetsplatser. Med ett riktigt fallskydd hade de flesta av tillbuden kunnat undvikas eller åtminstone inte inneburit personskador.

Så, det är dags att sluta med machokulturen och börja använda fallskydd. Även för det där lilla jobbet som ju är fort gjort. För jag vet att du, precis som jag själv, vill komma hem till familjen när arbetsdagen är slut.

comments powered by Disqus